Thomas More organiseert op de campus in Geel de enige opleiding orthopedie in Vlaanderen en Nederland. De ruim 170 studenten kunnen voortaan een nieuwe orthopedische werkplaats gebruiken.


 
Die werkplaats is ruim, volledig uitgerust met nieuwe machines en kan zich meten met de grote orthopedische werkplaatsen in Vlaanderen. Op vrijdag 29 maart wordt de nieuwe werkplaats feestelijk ingehuldigd met lezingen voor studenten (voormiddag) en externen (namiddag) en met een rondleiding in de vernieuwde ruimtes.

Unieke opleiding
De professionele bacheloropleiding Orthopedie van Thomas More is uniek en leidt studenten uit Vlaanderen én Nederland tot competente paramedici, die aan de slag kunnen als bandagist, orthesist en prothesist. Het programma cumuleert de drie disciplines onder één noemer: Orthopedische Technologie.

De afstudeerrichting schoentechnologie voor sport en revalidatie leidt studenten op tot orthopedisch schoentechnieker.

De opleiding is gebaseerd op vijf pijlers: een orthopedisch-technische, een medische, een wetenschappelijke, een sociale en een management pijler. Met de organisatie van de afstudeerrichtingen “Orthopedische technologie” en “Schoentechnologie voor sport en revalidatie” speelt de opleiding optimaal in op de ontwikkelingen in het internationale werkveld.

Unieke samenwerking met Nederland
De opleiding orthopedie startte in 1991 met acht studenten. In 2000 telde de opleiding al 60 studenten. In 2001 werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de Hogere Beroepsopleiding Orthopedische Technologie (HBOT) van de Fontys Hogeschool Eindhoven.

Binnen die samenwerking worden er tussen Thomas More en Fontys afspraken gemaakt over de inhoud en het programma. De Nederlandse studenten volgen een aantal opleidingsonderdelen in Eindhoven, maar komen voor een groot deel van het programma naar Geel. Vandaag telt de opleiding orthopedie ongeveer 170 Vlaamse en Nederlandse studenten.

Unieke beoordeling
De opleiding werd in juni 2010 geaccrediteerd door de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie).

In haar eindrapport kreeg de opleiding de uitzonderlijke score excellent voor haar personeelsbeleid, meer bepaald voor de “Eisen professionele gerichtheid van het personeel”.

De visitatiecommissie stelde vast dat de opleiding wordt gedragen door een bevlogen en enthousiast multidisciplinair team dat breed wordt ingezet in onderwijs, praktijk, begeleiding, wetenschappelijk onderzoek en dienstverlening. De meeste docenten hebben dagelijkse voeling met het werkveld want zij combineren hun hogeschoolopdracht met een beroepsopdracht in het orthopedische werkveld.

Er is ook veel aandacht voor de participatie aan innoverend onderzoek en dienstverlening. Dit gebeurt binnen Mobilab onderzoekslaboratorium met ruime expertise in biomedische, revalidatie en orthopedische technologie. Hierdoor worden de nieuwste ontwikkelingen rechtstreeks doorgegeven aan de studenten en krijgen zij toegang tot hoogwaardige onderzoeksapparatuur.

Unieke werkplaats
De voorbije jaren barstte de orthopedische werkplaats uit haar voegen. Thomas More investeerde 300.000 euro om de studenten en docenten opnieuw in ideale omstandigheden te laten werken. De orthopedische werkplaats werd in oppervlakte verdubbeld tot 600 m².

Door de goede samenwerking met Otto Bock, Jos America en Heldenbergh, drie belangrijke producenten van orthopedische machines, werden de nieuwe ruimtes volledig uitgerust met nieuwe machines. Thomas More heeft daarmee een werkplaats die niet moet onderdoen voor de grote orthopedische werkplaatsen in Vlaanderen en Nederland.

Uniek feestje
De nieuwe orthopedische werkplaats is al een paar weken in gebruik. Het wordt dus hoog tijd om ze ook officieel te openen. Dat gebeurt nu vrijdag 29 maart met lezingen voor studenten (voormiddag) en externen (namiddag) en met een rondleiding in de vernieuwde ruimtes.